söndag 1 december 2013

Tangentbordsträning är viktigt!

Det är tråkigt och traggligt och gnetigt, men det är viktigt!
I boken "Läsa och skriva fast man inte kan" av Ulla Föhrer och Eva Magnusson (2003) kan man läsa om många viktiga saker som handlar om kompenserande hjälpmedel när man har läs- och skrivsvårigheter. Mycket av det som tas upp gäller för oss allesammans.

För att man ska ha nytta av datorn som skrivhjälpmedel bör man kunna skriva lika snabbt på datorn som man kan skriva för hand. För oss som har svårt att hålla fast vid tankar i huvudet lika lång tid som det tar att får ner dem i skrift utan att glömma av vad det var man skulle skriva, så spelar det alltså ingen roll om vi har en dator att skriva med. Att behöva släppa fokus och titta ner på tangentbordet för att hitta rätt tangent till rätt bokstav tar alldeles för mycket energi.

På internet kan man hitta en del bra sidor med mer eller mindre roliga övningar att göra. Men det var ju inte kul att lära sig cykla heller, inte förrän efteråt, när man kunde. Många skrubbsår blir det under tiden, men tillslut så är det automatiserat! Om man tränar 30 minuter/vecka, lite mer än fem minuter varje vardag, så kommer har detta mycket goda resultat på skrivhastigheten, det finns forskning på det. Och vill du veta mer om detta så kan jag rekommendera att läsa boken jag refererade till i början.

TangentbordsträningInga kommentarer:

Skicka en kommentar